Terug naar Zinder
Zinder Educatie
EducatieOnderwijsOnderwijsaanbod > Muziek in de klas

Muziek in de klas

Muziek in de klas

Inhoud
Bij Muziek in de Klas (MIK) krijgen kinderen onder schooltijd muziekles. De nadruk ligt op ervaren, beleven en samen muziek maken. Er wordt niet alleen gezongen, geklapt en bewogen, er wordt ook gespeeld op muziekinstrumenten als piano, dwarsfluit, gitaar, saz, accordeon, klarinet, trompet, viool en hobo. Kinderen leren over muziek en samen muziek te maken. Spelenderwijs ontwikkelen ze ook sociale, motorische en creatieve vaardigheden. Regelmatig zijn er presentaties voor ouders en medeleerlingen.

Neem voor meer informatie en/of aanvragen contact op met Zinder Educatie via het contactformulier

Voor wie
MIK is een leerlijn die doorloopt van groep 1 t/m 8.
•    Voor groep 1 t/m 4 zijn de lessen algemeen vormend. Kinderen maken spelenderwijs kennis met maat en ritme, hoog en laag en ervaren wat het is om samen muziek te maken. 
In groep 4 worden verschillende muziekinstrumenten geïntroduceerd.
•    In groep 5 en 6 wordt de opgedane ervaring uitgediept door gebruik te maken van instrumenten. 
In groep 5 leert elk kind basisvaardigheden op verschillende instrumenten. 
In groep 6 gaan ze verder met één instrument. Het instrument wordt gebruikt als hulpmiddel bij het leren over en ervaren van muziek. Kinderen die dat willen mogen het instrument mee naar huis nemen.
•    Het programma in groep 7 en 8 bestaat uit Creative Music Making. Leerlingen maken in groepjes eigen improvisaties en composities met alles wat geluid kan maken.

Vervolg geven aan muziek in de klas:

 

WijkOrkest

 

Heb jij zin om samen met andere kinderen muziek te maken en met een orkest bij jou op school op te treden? Dat kan in het WijkOrkest bij jou in de buurt! Het maakt niet uit of je al een instrument kunt bespelen: je leert het spelenderwijs. Als je nog geen instrument kunt bespelen krijg je voorafgaand aan de orkestrepetities vier instructielessen op het instrument van jouw keus. Als je al op muziekles zit of gezeten hebt, hoef je deze instructielessen niet te volgen en schuif je aan bij de eerste orkestrepetitie.

Voor wie
Kinderen uit groep 6, 7 en 8 die verder willen met muziek. 

Welke instrumenten
Uit deze instrumenten kun je kiezen als je zelf nog geen instrument hebt: piano, gitaar, cello, viool, hobo, klarinet, dwarsfluit, saz, accordeon, trompet, bariton
Overige instrumenten op aanvraag.

Huren van een instrument
Als je zelf geen instrument hebt, kun je er voor € 15,- eentje huren van Zinder Educatie. Je moet dan wel meedoen aan de instructielessen voorafgaand aan de orkestrepetities om te leren hoe je het instrument moet behandelen en bespelen. De instructielessen kosten € 15,-. We kunnen niet garanderen dat er voldoende instrumenten zijn om iedereen het instrument van de eerste keus te kunnen geven. Geef daarom bij aanmelden altijd ook een tweede en derde keus in.

Kinderen die al een eigen instrument hebben en weten hoe ze erop moeten spelen zijn niet verplicht om de instructielessen te volgen.

Data 
Er zijn afwisselend periodes met intructielessen op een instrument, orkestrepetities en sectierepetities.
•    Instructielessen op instrument (Zinder): woensdag 27 okt. t/m 17 nov. of donderdag 28 okt. t/m 18 nov.
•    Orkestrepetities (op lokatie in de Wijk): donderdag 25 nov. t/m 16 dec.
•    Instructielessen op instrument (Zinder): woensdag 12 jan. t/m 2 febr. of donderdag 13 jan. t/m 3 feb.
•    Orkestrepetities (op lokatie in de Wijk): donderdag 17 febr. t/m 17 mrt. (m.u.v. schoolvakanties)
•    Sectierepetities (Zinder): donderdag 24 mrt. t/m 14 april
•    Groot WijkOrkest (Zinder): donderdag 21apr. t/m 2 jun.
•    Uitvoering: donderdag 9 juni – slotoptreden in Zinder Zaal. 16.00 uur
•    Extra uitvoering met Betuws Symfonie Orkest: zaterdag 11 juni generale repetitie en zaterdag 18 juni optreden in Agnietenhof

Waar
De orkestrepetites zijn op drie lokaties in de Wijk. Kinderen kunnen zelf kiezen op welke locatie hij/zij mee wil spelen.
•    De Clausschool, Wadensteinlaan 46 - donderdag 15.15 – 16.00 uur
•    De Waaijer, Kornoelje 1 - donderdag 15.15 – 16.00 uur
•    Zinder, Rechtbankstraat 1 - donderdag 15.15 – 16.00 uur

De sectierepeties zijn in Zinder op donderdag 15.15 - 16.00 uur

De instructielessen voor beginners op een instrument vinden plaats in Zinder. De lessen op piano, gitaar, trompet/bariton zijn op donderdagmiddag, de overige lessen op afspraak met de docent.
Gitaar: woensdag 15.00 uur of donderdag 15.15 uur, Zinder
Keyboards: donderdag 15.30 uur, Zinder
Piano: donderdag 17.50 uur, Zinder 
Koper: donderdag 15.15 uur, Zinder
Slagwerk: op afspraak, Zinder
Viool: woensdag 14.30 uur, Zinder

Kosten
De kosten zijn 15 euro voor de lessen en 15 euro voor het huren van een instrument.
Zijn de kosten te hoog? Geen probleem, je kunt gebruik maken van het Jeugdfonds Sport en Cultuur. Geef dit aan op het inschrijfformulier en wij regelen het voor je!

Inschrijven
Klik hier om aan te melden voor het WijkOrkest

Goed om te weten
•    Let op: deelnemen aan het orkest is niet vrijblijvend! Als je mee wil doen, gaan we er ervan uit dat je ALLE repetities aanwezig bent.
•    De instructielessen in Zinder (voorafgaand aan de orkestrepetities) worden gegeven aan homogene groepen. Dat wil zeggen dat alle kinderen die hetzelfde instrument bespelen bij elkaar zitten (dwarsfluiten bij elkaar, gitaren bij elkaar, enz..) Zo kunnen de basisvaardigheden om te kunnen functioneren in het orkest het meest efficiënt aangeleerd worden. 
•    De orkesten zijn heterogene groepen: in elk orkest zijn verschillende instrumenten vertegenwoordigd. Hoe de orkesten samengesteld worden, hangt af van de aanmeldingen.

Impressie