Terug naar Zinder
Zinder Educatie
Educatie >Nieuws > Zomerschool voor Senioren 2024: alle workshops op een rijtje

Zomerschool voor Senioren 2024: alle workshops op een rijtje

Haal alles uit je zomer met de Zomerschool voor Senioren! Iedereen die 55 jaar of ouder is, vermaakt zich deze zomer met de workshops en activiteiten op verschillende locaties in Tiel. De Zomerschool start op 22 juli en wordt feestelijk afgesloten op 22 augustus met het slotevent. Hieronder vind je een uitgebreid overzicht van alle activiteiten, het rooster vind je hier. De poster van de Zomerschool voor Senioren 2024, inclusief het totale schema, is hier te downloaden.

Praktische informatie
Een workshop kost €3,50. Kaartjes voor een activiteit koop je online via www.zinder.nl of aan de balie van Zinder. Zij zijn ook telefonisch beschikbaar via 0344-636060. Je kunt je voor meerdere workshops inschrijven.

Workshops

Doortrappen: Stevig op de pedalen!
Youri Dikker

Bij ‘Stevig op de pedalen’ wordt u op een interactieve manier bewust gemaakt van de risico’s tijdens het fietsen an sich en tijdens deelname aan het verkeer. U krijgt verschillende handvatten, tips & adviezen en wat voor oefeningen u zou kunnen doen om “fietsfit” te blijven. Deze interactieve workshop zal verzorgd worden door onze beweegcoach Youri uit het beweegteam TielBeweegt!

Dinsdag 23-07 en 20-08
 

Zumba Gold
Stella Timmermans, Body Dynamics

Dit is een actieve les voor de actieve oudere volwassenen, waarop we op vrolijke Latin en internationale dansritmes dansen.

Maandag 22 juli, 29 juli, 5 augustus, 12 augustus, 19 augustus


Ontspanningstechnieken
Tenny van den Berg, Body Dynamics

Beweeg met aandacht voor je hele lichaam. Feldenkrais heeft een positief effect op zowel de lichamelijke als op de geestelijke gezondheid.

Donderdag 25 juli, 1 augustus, 8 augustus, 15 augustus, 22 augustus

Bewegen voor 50+
Tenny van den Berg, Body Dynamics

Tijdens de les Bewegen voor 50+ werk je aan je conditie, spierkracht en evenwicht. Ook gaan we oefeningen doen om rugklachten te voorkomen.

Dinsdag 23 juli, 30 juli, 6 augustus, 13 augustus en 20 augustus 


Bloemschikken
Sylvia den Ambtman 
Houd je van bloemen en wil je graag creatief bezig zijn? Doe dan mee aan onze workshop bloemschikken. Je krijgt professionele begeleiding en leert stap voor stap hoe je de mooiste bloemstukken maakt.

Woensdag 24-07 (UITVERKOCHT) , 31-07, 07-08,  vrijdag 09-08 (UITVERKOCHT) en 14-08 (UITVERKOCHT)

Wonderbox maken
Dagmar Wijnbelt    
Iedereen heeft wel eens een kijkdoos gemaakt, maar tijdens deze workshop gaan we een stap verder: we maken miniatuur kijkdozen, de zogenaamde "wonderboxen". Hier kun je je creativiteit helemaal de vrije loop laten en een speciale boodschap of herinnering in beeld brengen. Wil je iets moois maken voor een kind, partner of vriend? Of een onvergetelijke herinnering vastleggen, bijvoorbeeld van een vakantie of kerst? Alles kan! De doosjes zijn klein (ongeveer 14 x 8 cm, soms iets groter), dus denk aan kleine objecten. Voor de rest zorgen wij: papier, stiften, lijm en andere decoraties. Breng gerust iets mee dat je erin wilt verwerken. We kijken ernaar uit om samen iets bijzonders te maken. Schrijf je in en ontdek de magie van je eigen wonderbox!

Woensdag 24-07

Kaarten en onderzetters maken  
Miranda Kaminski 
Laat je inspireren en ga lekker aan de slag met Miranda. Maak leuke kaarten en onderzetters voor jezelf of om weg te geven!

Dinsdag 23-07, donderdag 01-08 en 08-08

Feestelijke theeverpakking maken                
Dolly Wijnbelt-Wendels  
Wil je leren hoe je een theecadeau op een feestelijke en creatieve manier kunt inpakken? Doe dan mee met onze workshop “Feestelijke Theeverpakking".
Tijdens deze workshop leer je handige technieken en krijg je volop inspiratie om jouw theegeschenk tot een echte kunstwerkje te maken. Wij laten je zien hoe je dit op een stijlvolle en leuke manier kunt doen. Reserveer je plekje vandaag nog en maak van jouw theecadeau iets bijzonders!

Woensdag 14-08

Workshop origami                             
Marijke Pitlo   
Origami vouwen kun je leren! Origami is een Japanse vouwkunst waarbij je met papier allerlei figuren kunt maken, zonder te plakken of te knippen. Probeer het ook.
Tijdens deze workshop maak je bijvoorbeeld een broche, een geschenkwikkel of een kaart of alle drie.

Maandag 22-07 en dinsdag 20-08

Rugby/Korfbal combi
Walking Rugby en Korfbal: op een hele veilige en energieke manier bezig zijn met voor velen nog onbekende balsporten. En dat zonder zwaar fysiek contact te maken. Balvaardigheid, samenwerken en natuurlijk veel plezier maken. Dat staat voorop in deze workshop! Iedereen is welkom! 

Vrijdag 16-8

Tekenen met Bonnie
Bonnie Bouman-van der Poel 
Als je samen met Bonnie gaat tekenen, dan wordt ht geen technische tekenles. Wat je wel kunt verwachten: een ervaring met nieuwe inzichtingen en gezelligheid waarin je  jezelf gaat verrassen. Je leert anders kijken. Je bljft weg van de perfectie en gaat voor een unieke resultaat. Een workshop met veel plezier en een lekker koffietje tussendoor.

Maandag 22-07 (UITVERKOCHT) en dinsdag 23-07

Schilderen met acrylverf
Sonja de Jongh,     
       
Acrylverf is zeer veelzijdig en in 3 verschillende workshops laten we je kennismaken met verschillende technieken van acrylverf. Je kunt 1 workshop volgen of alle drie.
Tijdens de eerste workshop gaan we aan de slag met de sgraffito techniek. Met deze eeuwenoude techniek krassen we in de verf, waardoor de onderliggende lagen tevoorschijn komen en je schilderij een unieke diepte krijgt.
Tijdens de tweede workshop gaan we aan de slag met een moderne twist op een klassieke kunstvorm: etsen zonder pers. Met behulp van acrylverf en zwarte inkt creëren we prachtige, ets-achtige effecten.
Tot slot de laatste workshop, waarbij we de laag-over-laag techniek verkennen. Met deze methode bouwen we een landschap laag voor laag op, waardoor diepte ontstaat en je schilderij tot leven komt.

Woensdag 07-08 (UITVERKOCHT) , 14-08 en 21-08 (UITVERKOCHT)

Druktechnieken
Ninja Heevel  
               
In deze workshop gaan we aan de slag met druktechnieken. In het atelier van Zinder kun je lekker experimenteren en nieuwe dingen te proberen. En je gaat gegarandeerd met iets moois naar huis.

Woensdag 24-07 (UITVERKOCHT) 

Vogels maken in 3D
Inga Boorsma, 

Een creatieve workshop waarbij we beginnen met kijken en luisteren naar vogels. Wat is jouw favoriete vogel?  Wat zou je willen maken? Het begint bij een idee. We bekijken foto’s van vogels ter inspiratie en maken met karton een 3D schilderij.

Dinsdag 20-08

Workshop servies beschilderen                        
Babette Wentzel en Marian van Winsen

In deze workshop gaan wij graag aan de slag met handlettering en schrijven en schilderen op servies. Hiervoor kunnen korte teksten en woorden gebruikt worden. We zullen de deelnemers begeleiden en enthousiasmeren om zelf creatief aan de slag te gaan.

Dinsdag 30-07 10.00 en om 14.00 uur. 

Rondleiding Zinder Expo
Jade Kerste  
                     
Genieten van kunst begint met goed kijken. In de expositie ruimte van Zinder kijken we samen naar kunst. We laten ons verbazen, luisteren naar elkaar en leren van elkaar. Samen zie je meer, geen voorkennis nodig. 

Dinsdag 20-08

Zingen                            
Janine Waardenburg

Tijdens deze workshops gaan we lekker zingen met elkaar. We zingen niet alleen leuke canons, maar ook bekende liederen. Zing je gezellig mee? 

Dinsdag 06-08 (UITVERKOCHT) en 13-08

Volksdansen                
Marie-Thérèse Swelsen

Houd u van bewegen en samen dansen. Doe lekker mee met Marie Therese. Volksdansen is voor iedereen. Ga gezellig samen aan de zwier in Clubhuis Tiel.

Donderdag 08-08en 15-08

Fotografie                        
Sylvy van Bochove

In deze workshop leer je op een fotografische manier naar de dingen om je heen te kijken. Fotograferen is kijken en zien! En dan pas de ontspanknop indrukken. 
Er wordt vooral ingegaan op de compositie van een foto en waarom heeft de ene foto meer zeggingskracht dan de andere. Na de introductie gaan we op pad (afhankelijk van het weer binnen of buiten) om te fotograferen. Je krijgt een aantal opdrachten mee en bij terugkomst worden een aantal foto’s besproken. Met iedere camera ben je welkom om deel te nemen, met weinig of veel fotografie-ervaring.

Dinsdag 23-07 en 30-07

Vormen met licht                     
Richard Hulshof

Bij fotografie draait het altijd om licht en belichting. Wat is er nu leuker dan in de donkere ruimte te spelen met licht (letterlijk) en te kijken wat het oplevert op een foto?
Het voordeel van studiolicht (en daarmee gaan we werken) is dat je veel sneller ziet wat er gebeurt dan bij daglicht. Doe mee en ervaar wat licht doet. U hoeft zelf geen camera mee te nemen voor deze workshop. We doen wat met producten maar ook portretten, dus u komt zowel voor als achter de camera te staan.

Maandag 19-08

Stoelyoga                        
Stoelyoga is een rustige bewegingsvorm om spieren en gewrichten soepeler te maken. Met stoelyoga doet u yoga oefeningen op een stoel. Tijdens de lessen gaan we uit van de mogelijkheden die het lichaam biedt. Leeftijd, omvang, lenigheid of conditie zijn niet belangrijk. Ontspannen en genieten staan voorop. U mag zich inschrijven voor meerdere lessen!

Dinsdag 23-07, maandag 29-07, woensdag 07-08 en donderdag 15-08

Dansmix                        
Inge de Peinder

Bij de Dansmix les komen verschillende bewegingsvormen langs; een beetje yoga voor adem, een beetje tai chi voor balans en houding, zwaaien uit de moderne dans en voetjes uit het ballet. Op een krukje, op de mat, aan de barres en door de Dansstudio! Allerlei oefeningen op heerlijke muziek om het lichaam in beweging te brengen en soepel te maken en te houden! Als gewenst een lekker dansje aan het einde van de les! 

Dinsdag 20-08 en woensdag 21-08

Presentatie digitale vaardigheden
Bibliotheken doen tegenwoordig veel meer dan alleen maar boeken uitlenen. Vooral op het gebied van de digitale vaardigheden is er een groot aanbod. Hulp bij computergebruik, telefoon, internet, een account aanmaken, DigiD, er is heel veel mogelijk, zowel in cursusvorm als voor individuele hulp. In deze presentatie hoor je er alles over. Lees er meer over op de website van de Bibliotheek.

Dinsdag 23-07

Workshop Digivitaler
Contact met de huisarts of ziekenhuis verloopt steeds vaker digitaal via je telefoon, tablet of computer. Dat is handig als je weet hoe het moet, maar veel ouderen hebben hier moeite mee en laten het liever over aan hun kinderen of kleinkinderen. In deze workshop leer je hoe je moet inloggen op een patientenportaal of hoe je kunt beeldbellen met de dokter. De Bibliotheek biedt Digivitaler ook in cursusvorm aan, deze workshop is een eerste aanzet. Lees er meer over op de website van de Bibliotheek.

Woensdag 24-07

Workshop Tas bedrukken    
Tijdens deze workshop ga je aan de slag met flexfolie, de vinylsnijder en de hittepers. Je maakt een eigen ontwerp op de computer, dat je vervolgens zelf op een katoenen tas gaat drukken. De tas krijg je van ons. Liever iets op een T-shirt, schort of kussensloop drukken? Neem dan gerust je eigen stuk textiel mee! Voor deze workshop is geen technische – of computerkennis nodig. Lees er meer over op de website van de Bibliotheek.

Donderdag 25-07 en dinsdag 20-08

Workshop E-books
Ben je lid van de Bibliotheek? Dan mag je gratis e-books en tijdschriften lenen en luisterboeken downloaden. Dat doe je op de online Bibliotheek: de internet-variant van je eigen vertrouwde Bieb. Handig voor op vakantie of als je geen mogelijkheid hebt om naar de Bibliotheek te gaan. Maar hoe werkt dat eigenlijk? In deze workshop hoor je er alles over. Lees er meer over op de website van de Bibliotheek.

Dinsdag 30-7

Workshop Internetcriminaliteit
Workshop o.l.v. wijkagent Erwin van Dalen        
Cybercrime, phishing, hacken, ransomware, allemaal begrippen die te maken hebben met criminaliteit via het internet. Criminelen worden steeds slimmer in hun oplichtingspraktijken. Maar wat betekenen al die begrippen en welke dingen zijn belangrijk om te weten zodat ik mezelf kan beschermen? Lees er meer over op de website van de Bibliotheek.

Donderdag 08-08

Workshop Digitaal Ontmoeten
Het internet biedt talloze manieren om elkaar te ontmoeten via het scherm, mailen, whatsappen, videobellen, vergaderen via Teams of Zoom, skypen. Hoe leuk is het als je kunt beeldbellen met je kleinkind in Australië of de online vergadering van je vrijwilligerswerk kunt bijwonen! In deze workshop worden een paar van deze vormen behandeld. Lees er meer over op de website van de Bibliotheek.

Dinsdag 13-08

Workshop Kracht & conditie 55+
Bushido, Jos van Toorn

Bij de kracht & conditielessen staan functioneel bewegen, plezier hebben en gezond oud worden voorop! Volgens onderzoek kan regelmatige matige lichaamsbeweging het verouderingsproces helpen verminderen. Tenzij uw arts u strikt heeft afgeraden, is er geen excuus om bij de pakken neer te zitten. Regelmatig bewegen heeft zoveel voordelen: het vermindert het verouderingsproces, problemen zoals rugpijn of spierpijn. Lichte en regelmatige lichaamsbeweging kan uw adrenaline stimuleren, wat helpt om uw algemene humeur te verbeteren. Donderdag 25-07, 01-08, 08-08 en 15-08

Walking football
Walking football is speciaal gericht op ouderen en wordt op een klein kunstgrasveld buiten gespeeld. Deze variant op normaal veldvoetbal is in Tiel ontwikkeld bij T.S.V. Theole door de Maluku Oldstars. Een team bestaat uit zes spelers, met een continue wisselmogelijkheid. Er mag alleen gelopen worden, rennen mag niet. Ook lichamelijk contact is niet toegestaan. Tijdens de workshop zullen eerst de beginselen worden uitgelegd, daarna worden enkele basisoefeningen gedaan en vervolgens worden er partijtjes gespeeld. De inloop is vanaf 09.30 uur, na afloop is er een kostenloze broodjeslunch. 

Vrijdag 26 juli02-08, 09-08 en vrijdag 16-08

Handboogschieten
Deze variant van het schieten met pijl en boog wordt beoefend in een speciaal hiervoor ingerichte hal van de jeu de boulesvereniging de Teerling.
Het is een mooie uitdagende activiteit, waarbij naast techniek vooral concentratie belangrijk is. Tijdens de workshop zullen eerst de beginselen van het handboogschieten worden uitgelegd. Vervolgens wordt op de baan gewerkt aan de praktische vaardigheid. Zo mogelijk zal worden afgesloten met een schietwedstrijd. Er zijn handbogen beschikbaar op de locatie.

Donderdag 25-07, 01-08,08-08 en 15-08

Jeu de boules
Velen kennen deze mooie balsport van de camping in Frankrijk of van de televisie. Teams van (meestal) twee personen proberen hun boules zo dicht mogelijk bij het kleine butje te gooien en daarmee punten te scoren. De workshops worden deels verzorgd op de clublocatie van jeu de boulesvereniging de Teerling, deels op de banen in het Linge-Waalpark in Passewaaij. Na een korte theoretische uitleg zullen eerst de basistechnieken worden aangeleerd. Aansluiten zullen enkele partijtjes worden gespeeld, waarbij ook aandacht zal worden besteed aan tactische elementen van het jeu de boulen. Alle benodigde materialen zijn op genoemde locaties aanwezig.

Dinsdag 23-07, 30-07, 06-0813-08 en 20-08

Volksdansen bij IGRA
Leo van der Heijden

Hou je van dansen? Wil je weten of internationale volksdans iets voor jou is? Grijp dan nu je kans en schrijf je in voor een workshop bij IGRA. Tijdens de workshop leer je de basisstappen aan die in veel internationale folklore dansen voorkomen. Daarnaast leer je een aantal volledige dansen aan. Laat je meeslepen door vrolijke muziek, verbind je met anderen en ervaar de pure joy of movement met internationale volksdansen. Een ware boost voor lichaam en geest!

Maandag 29-07, 05-08, 12-08 en 19-08

Easy pilates (Your Balance)
Marianne Kramer

Pilates is een methode gericht op een betere lichaamshouding. In de easy vorm wordt er zonder druk, dus ontspannend geoefend.  Deze vorm van pilates is daarom geschikt voor iedereen.

Donderdag 25-07, vrijdag 26-07 (UITVERKOCHT) , 01-08 en 02-08

Restorative yoga (Your Balance)
Marianne Kramer

Yoga is bedoeld voor mensen die behoefte hebben aan rust en ontspanning, een energiek lichaam en een heldere geest. De restorative yoga is een rustige vorm van yoga, waarin ruimte wordt gecreëerd om dieper te ontspannen. Ook deze workshop is geschikt voor iedereen.

Dinsdag 23-07, 30-07 en 06-08

Meditatie (Your Balance)
Thea Boelen

Meditatie draait om (mentale) stilte. Je laat je geest volledig tot rust komen door te focussen op het hier en nu. De workshop meditatie is geschikt voor iedereen.Dinsdag 23-07, 30-07, 06-08 en 13-08

Meer bewegen voor ouderen
Tijdens deze les wordt geen gebruik gemaakt van toestellen of apparaten, maar wel van materialen, zoals (zachte) ballen, hoepels of elastieken. Ook wordt er op muziek bewogen, deels of zo nodig met een stoel. Alle oefeningen zijn speciaal gericht op de leeftijd van de groep. Naast het bewegen wordt er gestreefd naar gezelligheid én sociaal contact! Het sportplezier staat voorop. 

Woensdag 21-08 

Feestelijke afsluiting Zinder 
Een gezellige afsluiting van de Zomerschool met terugblikken en vooruitkijken. Een hapje en een drankje en Ben Middeldorp aan de piano.

Donderdag 22-08

----

De Zomerschool voor Senioren wordt mogelijk gemaakt door Tiel Beweegt, Stichting Oud Burger Mannen- en Vrouwenhuis, Cultuur- & Erfgoedpact Rivierenland, de Gemeente Tiel en Zinder Educatie.