In twee lezingen besteedt ikonen-deskundige Désirée Krikhaar aandacht aan de twee belangrijkste voormalige kerken van Istanbul, de Hagia Sophia en de Chorakerk. De huidige Hagia Sophia werd vanaf 532 door de Byzantijnse keizer Justinianus in recordtempo gebouwd. De bouwgeschiedenis van de Chora-kerk gaat ook terug op de 6e eeuw. Beide werden na de verovering van Constantinopel door de Osmanen in 1453 in gebruik genomen als moskee, kregen onder Atatürk rond 1940 de status van museum en zijn sinds 2020 opnieuw moskee geworden.
In de lezing over de Hagia Sophia wordt onder meer ingegaan op de geschiedenis ervan: de aanzet tot de bouw van de eerste Hagia Sophia kwam van keizer Constantijn, die aan het begin van de 4e eeuw zijn residentie verplaatste naar Constantinopel, het huidige Istanbul. De Chorakerk werd in de 19e eeuw wel de ‘mozaïekmoskee’ genoemd. De kerk is in de vroege 14e eeuw van de mooiste mozaïeken voorzien. We zien onder meer een zeer uitgebreide cyclus van het leven van de Moeder Gods.
Deze lezing is onderdeel van de reeks Kunstgeschiedenis. Zie de website van Zinder voor meer informatie: aanbod kunstgeschiedenis.