Terug naar Zinder
Zinder Educatie

Harp

De harp is een snaarinstrument. De snaren worden met de vingers in trilling gebracht. Zo kun je er eenstemmige melodieën op spelen, maar ook akkoorden. Daardoor is harp een veelzijdig instrument: geschikt voor klassieke muziek, folk (denk Ierse volksmuziek), maar ook blues of popmuziek.

In het kort:
∙ Leer de harp beheersen en ontwikkel je techniek
∙ Genres van klassiek tot pop en blues
∙ Leer melodie en akkoorden spelen
∙ Individuele- en groepsles mogelijk


Als beginner start je op een haakjesharp met 34 snaren. We spelen rechts de melodie en links de akkoorden. Als je alleen akkoorden speelt, kun je bijvoorbeeld een viool, fluit of zangstem begeleiden.

Naast het beheersen van de harp leer je ook noten- en akkoordsymbolen lezen en je leert met anderen samen te spelen. De basistechnieken leer je al doende aan de hand van verschillende soorten muziek en als je wilt kun je je later specialiseren in jouw voorkeursgenre.

Individuele les of groepsles?
Je kunt kiezen uit verschillende lesvormen: individuele les, groepsles of een strippenkaart. Voor beginners raden we aan om wekelijks les te nemen: 20 of 30 minuten, afhankelijk van jouw ambitie en financiële mogelijkheden. Kinderen kunnen ook in een groepje starten. Je leert dan niet alleen van de leraar, maar ook van elkaar. Bovendien kun je altijd met elkaar samenspelen. Een groepje kan echter alleen van start gaan als er voldoende deelnemers van gelijke leeftijd en gelijk niveau zijn. 

Zit je al wat langer op les en kun je al zelfstandig werken? Dan is tweewekelijkse les ook een optie.

Met een strippenkaart ben je flexibel: je koopt een aantal lessen en spreekt per keer met je docent af wanneer je volgende les is. Strippenkaarten zijn er alleen voor volwassenen.

Introcursus
Speciaal voor beginners die nog niet 100% zeker weten hoe het bevalt om les te nemen is er de introcursus. In een serie van 10 lessen (voor kinderen en jongeren) of 5 lessen (voor volwassenen) maak je kennis met je instrument en de docent. Zo mogelijk krijg je een instrument te leen. Daarna kun je beslissen of en hoe je verder wil.

Oefenen
Vergeet je niet om ook thuis te oefenen? Hoe meer je oefent, hoe sneller je het leert.

Aanschaf of huur instrument
Heb je nog geen instrument? Wacht nog even met aanschaffen. Jouw docent kan je goed adviseren over huur of aanschaf van een instrument.

Samenspelen & optreden
Als je met anderen samen wilt spelen, kun je je naast je gewone les opgeven voor een samenspelgroep voor beginners, gevorderden, orkesten of bands. Daarnaast organiseren we regelmatig optredens, zoals een voorspeelavond, een bandavond, een open podium, een grote uitvoering in Zinder of Agnietenhof of gewoon op straat.

Docent: Marjan de Haer
Harpdocente Marjan de Haer geeft met veel plezier harplessen in Zinder. Ze heeft bijvoorbeeld een beginnersboek gemaakt voor kinderen. Daarnaast geeft Marjan graag concerten met haar authentieke harp. Ze speelt regelmatig met Anima Eterna Brugge onder leiding van Jos van Immerseel. Ook speelt ze schoolconcerten en werkt ze samen met Mia Verbeelen, een verhalenverteller.